Britax Römer bilbarnstolar

Ta hjälp av Syskonhuset. Vi har sammanställt information om bilbarnstolar, i-SIZE, ISOFIX m.m. vilket ger dig mer kött på benen när du ska välja en Britax Römer-bilstol.

Britax 0 - 15 mån Britax småbarn 9 mån - 4 år Britax större barn 3.5 - 12 år

Vad är i-SIZE?

i-SIZE är ett direktiv. En anvisning om säkerheten för bilbarnstolar som trädde i kraft 2013. i-SIZE-riktlinjerna är en del av standarden "R129" och gäller nya bilbarnstolar för baby, småbarn och barn upp till ca 4 års ålder.

i-SIZE är baserad på aktuell forskning, vart efter produkter nu har anpassats till de nya direktiven, om barns säkerhet vid biltransport.

Det är inte produkterna som format i-SIZE-direktiven, det är forskningen

i-SIZE ger ett förbättrat skydd för huvud och nacke. Småbarn från nyfödd upp till 15 månader måste färdas bakåtvänt. i-SIZE-produkterna ska uteslutande använda sig av ISOFIX-systemet (vilket gör det enkelt att montera bilbarnstolen på rätt sätt). Det gör också att de flesta i-SIZE-stolar passar bilar med ISOFIX. Istället för viktindelning utgår man från barnets längd.

Bättre skydd vid kollision

En stol i vilken barnet färdas mot färdriktningen, alltså bakåtvänd bilstol, ger maximalt skydd för bebisar och småbarn. i-SIZE-stolen fördelar kraften över hela kroppen vid en frontalkrock. De nya i-SIZE-reglerna ger även ett bättre skydd vid sidokollision.

Det är nästan omöjligt att montera en i-Size-stol fel. En i-Size-bilbarnstol klickar du fast på de permanenta ISOFIX-fästpunkterna, som finns i nästan alla moderna bilar. Du använder inte längre bilbältet. Eftersom du väljer bilbarnstol utifrån barnets längd i stället för vikt, kan ditt barn växa vidare i samma stol.

ISOFIX - vad är det?

ISOFIX är en internationell standard för montering av bilbarnstolar. Systemet är det säkraste, enklaste och snabbaste sättet att montera en bilbarnstol på rätt sätt, utan att använda bilbältet.

Varför ska du välja ISOFIX?

Forskning i England visar att 52 % av bilbarnstolarna som använder ett bilbälte, inte sitter fast tillräckligt bra. Med ISOFIX-systemet slipper du krångla med bilbältet och behöver inte vara rädd att monterad bilbarnstolen på fel sätt. Krocktester visar att ISOFIX-systemet ökar säkerheten markant.

ISOFIX ger en fast anslutning från bilbarnstolen till bilens chassi

I vinkeln mellan sits och rygg finns två ISOFIX-öglor. I dessa öglor klickas bilstolen fast. Hur montering exakt går till visas för varje bilbarnstol i dess instruktion.

Har min bil ISOFIX?

Läs i bilens handbok/instruktionsbok. Är du osäker, kontakta biltillverkaren. Uppskattningsvis har ca 60% av alla bilar i Europa ISOFIX-systemet. ISOFIX finns som standard i de flesta bilar tillverkade efter 2005. ISOFIX-systemet ska fästas på två punkter (öglorna i sitsen) och numera även en tredje punkt (stolen bör ha en övre hållrem eller ett stödben ner mot golvet) för ännu bättre säkerhet.

Bilen saknar ISOFIX

Har du en bil utan ISOFIX finns det bilbarnstolar som fästs med bilens 3-punktsbälte. Det viktiga är att barnet sitter bakåtvänt så länge det går. Britax Römers bältade bilbarnstolar går efter barnets vikt med indelningarna 0-18 kg, 0-25 kg eller 9-25 kg, beroende på modell.

Stor eller liten bil

I en rymlig och stor bil finns mer plats och utrymme för bilbarnstolen och övriga passagerare. Så är det. I en mindre bil är bilstolens storlek en viktig aspekt. Britax Römer anger tydligt stolarnas mått för varje modell, för att du ska kunna hitta en stol som passar.

Vad är SecureGuard, XP-PAD, SICT, D-SIP?

Britax Römer benämner sina säkerhetslösningar på olika vis.
- SecureGuard hjälper till att hålla midjebältet på en optimal position över barnets bäckenben
- XP-PAD är en rektangulär kudde på bilstolens bältesgenomföring. Den minskar rörelseenergin på barnets huvud och ger ett unikt skydd vid en eventuell frontalkrock
- SICT är stora "knappen" eller utskjutande skruvar på sidan av stolen. Ger ett överlägset sidokrockskydd. 
- D-SIP är en "vinge" som fälls ut på sidan av babyskyddet. Ger ett överlägset skydd vid en eventuell sidokrock

Ta hjälp av Britax Römer "FIT FINDER"

Britax Römer utvecklas hela tiden. Med varje stol finns en lista med vilka bilar som stolen passar till, och på vilka platser stolen rekommenderas att monteras på. Superbra! Listan är levande och fylls på med tester löpande. Du hittar FIT FINDER för respektive bilstol på BritaxRömer.se

Alla bilbarnstolar från Britax hittar du här

Britax 0 - 15 mån Britax småbarn 9 mån - 4 år Britax större barn 3.5 - 12 år

Syskonhuset respekterar din integritet - Vi använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster och erbjudanden.