Barnvagn som utlöser larm?

Ingen barnvagnsägare önskar att butikens larm ska aktiveras så fort man kommer in i en butik. Uppkomsten har flera svar och anledningar. Här nedan hittar du bra information om varför larmet går.

Larmbågar och barnvagn

Varför går larmet när jag passerar larmbågar med min barnvagn?

Frågan är komplex och beror dels på larmsystemet, dels på butiken och till en liten del på barnvagnen.

Ett larmsystem i en butik har en viss kapacitet och normalt ska det finnas utrymme att ta emot större metallobjekt såsom barnvagnar, rullator, rullstolar etc. UTAN att larmet aktiveras. När detta utrymme blir fullt kan t.ex. en barnvagn utlösa larmet. Det blir överbelastat.

Larmbågarna i en entré behöver också ett visst avstånd/spelrum till butikens larmbrickor (på t.ex. kläder). Entrerar du med en barnvagn kortas detta avstånd och larmet aktiveras. De flesta butiker känner till detta fenomen och försöker givetvis möblera därefter. Det är en balansgång mellan en attraktiv entré och stöldsäkerhet. Butiken vill så klart inte att larmet ska gå så fort en barnvagnsägare, rullstolsbunden eller rullatorförare besöker butiken.

Jobbiga situationer

Väl inne in i butiken (utan att larmet gått) kan allt vara frid och fröjd, men överbelastas systemet med ytterligare en barnvagn kan larmet gå när denne ska besöka butiken. Larmsystem är känsliga och ska givetvis larma om någon försöker begå stöld. Det kan kännas kymigt och jobbigt att som banvagnsägare utstå stöldmisstanke, blickar från andra besökare och behöva stå till svars för en misstanke. Det är lätt att skylla på barnvagnen... men det är butiken som behöver se över sitt larmsystem, placering av varor runt larmbågarna och se till att systemet inte är är nära överbelastning.

Djupdykning på barnvagnen

En sluten krets (t.ex. en cirkel "O") ger oftare larmutslag än en metallstång med två ändar eller ett öppet "H" eller "X". En barnvagn kan alltså ge larmutslag, medan en annan inte gör det. Det kan bero på att barnvagnsmodellerna har olika form och hur chassit är designat, ihopskruvet eller svetsat. Ett stängt chassi där ändarna möts och bildar ett "O" ger oftare larmutslag än ett chassi som har öppna ändar "H". Men med detta sagt är det ändå larmsystemet som inte klarar av den högre belastningen.

Påverkar färgen på barnvagnen?

- Vad vi vet påverkar inte vagnens färg att butikslarm utlöses.

Likadana barnvagnar - min larmar men inte den andra?

- Ja, en exakt likadan barnvagn kan larma, men inte den andra. Vad det i minsta detalj beror på vet vi tyvärr inte. Problematiken ligger på larmsystemet, larmbågar och belastningen.

Syskonhuset har testat

2015 hade Syskonhuset ett ärende med en larmande barnvagn. Vi gjorde en fältstudie, testade ett flertal butiker (stora och små), ringde teknisk support hos en larmbågeinstallatör och gick helt enkelt till botten med problemet. Därav denna sida med RIKTIG information.

Vi vände på sittdel, bytte till liggdel, försökte "isolera" så att det inte blev en sluten krets "O" på just den barnvagnen. Ibland gick larmet, ibland inte. Vissa vagnar har större benägenhet att utlösa larm - så är det. Att butiker nonchalerar larmproblematiken beror oftast på okunskap. En bra butik ser till att systemet har kapacitet för butiksytan och justerar med tiden de problem som uppkommer. Vi påtalade detta hos alla butiker som larmade och de var samtliga väl medvetna om larmproblemet. En del brydde sig inte, en del kom fram, en del såg att det var en barnvagn och vinkade okej i luften...

Vad ska du göra?

Larmar barnvagnen i butiken? Ta det lugnt, prata med personalen, visa ev. upp det du har med dig och hänvisa till känsligt larmsystem - såvida du har rent mjöl i påsen. Det förutsätter vi så klart ;-)

Vi anser att lösningen ligger hos företagen som utvecklar dessa larmsystem. Vi hoppas verkligen att ALLA ska få full tillgänglighet utan att bli märkt av ett larmande system - oavsett vilket hjälpmedel som framförs.

/Syskonhuset

Syskonhuset respekterar din integritet - Vi använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster och erbjudanden.